top of page

De Trouwkaart

  • Foto van schrijver: Nienke van Kasteel
    Nienke van Kasteel
  • 11 jun 2020
  • 4 minuten om te lezen

De Trouwkaart

Zes tot acht weken voor de bruiloft verstuur je de trouwkaarten, maar wat zet je daar nou eigenlijk precies in? Ik vertel je graag in deze blog waar je zoal aan kunt denken.

Het allereerste dat je aan de gasten van je bruiloft laat zien is je trouwkaart (of save-the-date). Je kunt hiermee al de toon zetten van je bruiloft: wat voor sfeer – klassiek of juist heel vrij, festival achtig. Dat kun je natuurlijk heel mooi in de vormgeving laten terug komen, maar ook de tekstuele inhoud is dan zeker van belang!

Traditioneel gezien wordt de trouwkaart geschreven vanuit de ouders van de bruid. Zij kondigen aan dat hun dochter zich aan deze man zal binden. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer zo en mag je lekker zelf de inhoud van je trouwkaart bepalen! Maar sommige dingen zijn toch wel heel erg handig om te vermelden ;)

Namen Uiteraard komen jullie namen in de kaart. Maar denk er over na, vermeld je alleen de voornamen of ook met achternamen. Wanneer je buiten de traditie (vrouw neemt naam van man aan) stapt, wil je dit dan ook duidelijk in de kaart laten terugkomen? Doopnamen? Wat doe je daarmee? Vermelden of niet.

Hebben jullie al kinderen? Vermeld je die wel of niet? Denk er over na en maak de keuze die voor jullie belangrijk is!

Datum + tijd

De trouwdatum is uiteraard wel zo handig, dat is logisch. Maar denk ook na over de tijd. Heb je onderscheid in gasten voor de hele dag, receptie en feest? Hoe maak je dit dan duidelijk? Verschillende kaarten? Of een algemene kaart met een inlay waar verdere informatie op staat. Tijden kunnen natuurlijk onder elkaar geplaatst worden, maar je kunt ook een tijdlijn gebruiken. Niet alleen erg leuk, maar ook nog eens super overzichtelijk!


Locatie Waar jullie je trouwdag vieren is natuurlijk ook belangrijk om te vermelden. Meld daarbij niet alleen de naam van de locatie, maar ook het adres, zodat je gasten niet hoeven te zoeken. Is parkeren een dingetje, vermeld dan ook duidelijk wat voor de gasten handig is om te weten. Is de gehele dag op 1 locatie en heb je er verder niet veel over te melden, dan kan dat prima in de trouwkaart zelf. Heb je een burgerlijk huwelijk, kerkelijke inzegening en feest allemaal op andere locaties, dan zou ik ervoor kiezen om deze informatie op een inlay te vermelden.

Adres Zetten jullie je adres er ook op? Wanneer je voor het trouwen al samenwoonde en je niet net bent verhuisd, kan je denken “waarom?” Maar denk eraan dat mensen graag een kaartje willen sturen, wel zo makkelijk dat ze dan direct je adres voorhanden hebben ;)


Cadeautip Wil je dit vermeld op de trouwkaart of inlay? En hoe dan? Een eenvoudig envelopje of een link naar een website waar jullie wensenlijst op staat? Gaan jullie direct na de trouwdag op huwelijksreis? Dan zijn bloemen niet zo handig. Een ceremoniemeester/weddingplanner kan dit op de juiste manier communiceren naar je gasten, dus kun je ook verwijzen naar haar contactgegevens.

De cadeautip is in ieder geval een dingetje om even goed over na te denken. Voordat je straks met 10 peper en zout stelletjes thuis zit.


Ceremoniemeester

Ook handig is om de gegevens van je ceremoniemeester te vermelden, zodat gasten makkelijk contact met hen kunnen opnemen. Vaak heeft een ceremoniemeester ook een leuk idee voor een gezamenlijk cadeau, dit en eventueel ander informatie, wordt dan op een apart inlegvel vermeld. Zo krijgt de gast alle informatie en heb je niet de trouwkaart vol staan met tekst. Ook kan een gezamenlijk cadeau dan goed geheim blijven voor jullie, het bruidspaar ;)


RSVP

Het is heel fijn om te weten wie je kunt verwachten op jullie dag. Een RSVP kaartje is dan een hele mooie manier om dit bij te houden. Zorg ervoor dat het voor de gast makkelijk is, dus maak een invullijstje waar ze alleen maar opties hoeven aan te vinken, zoals:


· ja ik kom met …. personen

· Nee helaas kan ik niet

· Allergieën en/of Dieetwensen: …….. De kaartjes kun je voorzien van je adres + postzegel, zodat er voor de gasten geen kosten aan verbonden zijn. Nog handiger en voordeliger? Voeg een tekst toe met de opdracht een foto te maken van de ingevulde RSVP en te appen naar je ceremoniemeester of weddingplanner.

Dresscode

Heb je een thema bruiloft of een hekel aan bijvoorbeeld stropdassen? Maak dit je gasten duidelijk door middel van een dresscode. Wil je graag dat iedereen iets met groen draagt? Vermeld dat. Vind je zwart toch echt voor een begrafenis en niet voor op je bruiloft, dan kun je dat hier duidelijk vermelden door aan te geven dat zwart ‘not done’ is.


Stukjes Wil je dit absoluut niet? Zorg er dan voor dat het duidelijk is.

Kinderen Vind je het oke dat gasten hun kinderen meenemen of zit je daar op je bruiloft juist niet op te wachten? Wees er duidelijk in, om irritatie en onbegrip te voorkomen. Tip: verwacht je veel kinderen en heb je een casual/festival bruiloft? Geef aan dat ze verkleed mogen komen. Wat een feest!



 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page